Sůl. Opravdu může za vysoký tlak?
 
SANQUIS č.104/2016, str. 16

Bojujete s krevním tlakem? Začněte se vědomě vyhýbat soli. Ta při rozvoji hypertenze hraje významnou roli. Dát ze stolu pryč slánku ale nestačí. Zkoumejte etikety potravin a přemýšlejte o tom, co jíte.


Zdroj: www.ulekare.cz
Text: Zuzana Kalná, odborný garant článku: MUDr. Jiří Náhlovský

Jídelníček našich prapředků byl tomu našemu pravděpodobně hodně vzdálený. Především se nejedlo zdaleka tolik masa jako v dnešní době. Obyvatele jeskyní si sice často představujeme sedící u ohně a pojídající pečenou mamutí kýtu, to byla ale zřejmě spíš výjimečná situace. Větší část jejich stravy představovaly plody a semena rostlin, které jsou bohaté na draslík. Naopak přijímali mnohem méně sodíku než my. Právě sodík tvoří spolu s chloridem složky kuchyňské soli. Tu začali naši předci konzumovat ve větší míře až spolu s rozvojem zemědělství a chovem zvířat. Měli náhle velké přebytky masa, které pomocí soli konzervovali.

Sůl zvedá tlak
Spolu s nárůstem příjmu soli začalo postupně přibývat lidí s vysokým krevním tlakem. Zůstane-li neléčený, může vést k cévním mozkovým příhodám a srdečnímu selhání. Nejde o problém nijak ojedinělý. Až 30 % dospělé populace má hodnoty krevního tlaku nad horní hranicí normy – ta je stanovena na 140/90 mm rtuťového sloupce. Že je jedním z viníků opravdu sůl, prokázaly populační studie. Porovnávaly výskyt hypertenze u obyvatelstva s nízkým příjmem soli (např. domorodci z Papuy-Nové Guiney) i s tím vysokým (třeba obyvatelé severní Ameriky). Malé dávky odpovídaly nižšímu výskytu vysokého krevního tlaku. Zajímavé je také zjištění, že když se domorodí obyvatelé přestěhují například do USA a začnou jíst místní stravu, dojde u nich k výraznému zvýšení počtu jedinců s vyšším tlakem.

Co s tím?
Odborníci tvrdí, že průměrný Čech přijme denně v potravě kolem 12 g soli. Bohatě by ale stačily pouhé 3 g. Konzumujeme tedy až 4× více této látky, než potřebujeme. Přisolování jídel není ale zdaleka jedinou příčinou vyššího příjmu. Mnohem zákeřnější je sůl skrytá v potravinách, kde bychom ji ne vždy čekali.
  Obecně jsou velmi přesolovaná instantní jídla, polévkami v pytlíku počínaje a mraženými polotovary konče. 
  Velké množství „bílého nebezpečí“ se také skrývá v potravinách, které s oblibou mlsáme večer u televize či v kině – tedy v chipsech, popcornu, tyčinkách či pizze. 
  Více soli, než je zdrávo, je i v uzeninách a masných výrobcích obecně.
Vyplatí se tedy pozorně číst etikety všech průmyslově zpracovaných potravin. Též některá jídla vnímaná tradičně jako zdravá mohou být plná soli, dobrým příkladem je část sýrů. I pouhé lehké snížení příjmu soli o několik málo gramů denně může podle studií pomoci předcházet rozvoji vysokého tlaku.

Více se dočtete: Horký, K. - Snížení obsahu soli v potravě – opomíjený postup v prevenci a léčbě hypertenze v populaci, 2009

Foto:freeimages.fr


obsah čísla 104 ročník 2016





poslat e-mailem



SANQUIS PLUS




GALERIE SANQUIS




ORBIS PICTUS



PORADNA