Jezte arašídy, ale... Už v roce 2015 provedli londýnštívědci studii, která naznačovala, že konzumace arašídů v ranémvěku by - ač to vypadá na první pohled nesmyslně - mohla omezitriziko alergie až o 80%. Nyní se ukazuje, že tento postup by mohldokonce docílit dlouhodobější resistenci dítěte proti tétoalergii. A to i v případě, že se pak arašídům dlouhodoběvyhýbá. Novástudie, jež byla založena na předchozích výsledcích King´sCollege v Londýně, byla realizována pod hlavičkou NewEngland Journal of Medicine (britský týdeník, který publikujenovinky ve vědě a výzkumu) a zaměřila se na 550 dětínáchylných k alergii na arašídy, přičemž část z nich sev roce věku živila pouze mateřským mlékem, zatímco druhékonzumovaly příležitostně i potraviny, jejichž součástí jsouarašíny (například arašídové máslo atd.). Díkypředchozí studii výzkumníci mohli sledovat stejnou skupinu dětía věděli tedy o nich, že kdyby se jim poměrně brzy podávaly vjídle malé dávky arašídů, mohly by získat na jisté odolnostiproti alergenům, svůj výzkum však časově ještě rozšířili.Došli posléze k závěru, že pokud je dítě vystavenoarašídům v prvních jedenácti měsících života, můžesi v pěti letech dovolit je úplně přestat jíst a přesto poroce stále není alergické. „To ukazuje, že většina dětí sidokázala vytvořit resistenci a že se tedy jedná o dlouhodobouochranu,“ říká vedoucí studie, profesor Gideon Lack. Podle jehonázoru vznikl problém s alergií na arašídy vlastně uměle - jeodvozen z celosvětově rozšířeného strachu z potravinovýchalergií. „Pokud tento alergen rodiče zcela vynechají vjídelníčku batolete, dítě si nedokáže vytvořit toleranci,“konstatuje. „Naše studie prokázala, že sledované děti, ježběžně jedly od mala potraviny s arašídami, ve svých šestiletech netrpěly žádnou alergií - a to ani přesto, že searašídům posledních dvanáct měsíců vyhýbaly.“ ProfesorLack si ale myslí, že je potřeba pokračovat ve zkoumání, zda sealergie neprojeví ještě po delší době.
|