Oko a výživa |
MUDr. Milan Odehnal MBA |
SANQUIS č.100/2012, str. 69 |
Metabolismus oka je malý mikrosvět, kde probíhá čilá látková výměna, která je ovlivňována prostřednictvím světla a kyslíku. Na metabolismu očních tkání od rohovky až po sítnici se podílí značné množství enzymů a aminokyselin. Pro tyto pochody jsou nezbytné některé vitaminy, minerály a stopové prvky.
|
|
Vitaminy To, že nedostatek určitých vitaminů může způsobit negativní změny na oku, se vědělo již dávno. Většinou se jednalo o nedostatek vitaminů v potravě nebo o malabsorpci v důsledku patologie trávicího ústrojí. Vitamin A. Příkladem klasické avitaminozy a jejího vlivu na oko je vitamin A. Jeho nedostatek se projevuje šeroslepostí. Klinický obraz je charakterizován xerozou (osycháním a degenerací) spojivky, tečkovitou keratopatií (porucha povrchu rohovky) v dolních částech rohovky a později i difuzním osycháním rohovky. Časem se může vyvinout trofický vřed a těžká dekompenzace ve formě keratomalacie, která způsobí slepotu oka. Takto vyvinutý klinický obraz je však v našich zemích výjimečný. Vitamin A je skladován do zásoby v těle a není třeba zajištovat jeho každodenní příjem. Nachází se především v rybím tuku, mrkvi, vejcích nebo mléce. Nedostatek vitaminu A se dá velmi dobře kompenzovat. Léčebně používáme vitamin A při defektech nebo onemocnění epitelu rohovky, kdy jej aplikujeme ve formě kapek nebo mastí. Tato terapie pomáhá i při syndromu suchého oka. Vitamin B je nezbytný pro trofiku nervové tkáně. Při jeho nedostatku jsou popsány tyto patologické změny: B1(thiamin): nystagmus, atrofie zrakového nervu B2 (riboflavin): neovaskularizace rohovky, záněty víček B3 (niacin): neuropatie optiku B6 (pyridoxin): neuritida optiku B12: optická neuropatie Vitamin C. Deficit vitaminu C je způsoben malabsorpcí nebo jednostrannou dietou u podvyživené populace rozvojových zemí. Jeho nedostatek se projeví prasklými ústními koutky a křehkostí kapilár víček. Proto se může vyskytnout krvácení na kůži víček nebo i do nitra oka.
|
|
|
Výživa a věkem podmíněná degenerace sítnice V poslední době se hodně diskutuje o problematice výživy, která je důležitá pro prevenci makulární degenerace sítnice u starších lidí. Při zánětlivých procesech a věkem podmíněných změnách dochází ve tkáních k oxidačnímu stresu s tvorbou volných kyslíkových radikálů, které mohou poškozovat některé struktury oka. Kyslíkové radikály způsobují apoptozu nervových buněk v makule a zdá se, že i v lidské čočce způsobují zákaly. Hlavním cílem výživy s antioxidačním efektem je dodat organismu komplex stopových prvků a antioxidantů s cílem podpořit ochranu makulární oblasti sítnice. Zde jsou hlavní představitelé: Karotenoidy jsou antioxidanty, které reagují s volnými radikály a neutralizují je. Lutein se koncentruje v oblasti makuly a přispívá k imunitě. Zeaxantin je podobného ražení jako lutein a působí jako ochránce makuly. Společně s vitaminy E a C váže volné radikály a brání poškození fotoreceptorů. Bioflavonoidy jsou podobné vitaminům a jsou to rostlinné látky. V oku upravují propustnost kapilár. Aminokyseliny jsou součástí bílkovin, tvoří DNA a RNA v přesně daném pořadí. V metabolismu oka jsou důležité i látky pro předávání energie a pro pochody na buněčných membránách. Umožnují zpracování vitaminů A, D, K. Patří sem selen, zinek a nenasycené omega-3 kyseliny. Nejlepším antioxidantem a zdrojem vitaminů je vyvážená strava. Obecně prospěšné pro oči jsou zelenina, ovoce, rýže, brambory, ryby a hodně tekutin. Jen v indikovaných případech, například při hojení rohovky po úraze nebo zánětech nebo při střevních potížích se vstřebáváním vitaminů je vhodné užívat léky, které obsahují vitamin A, C nebo B. U degenerativních onemocnění sítnice se doporučují preparáty, které obsahují antioxidanty jako lutein, zeaxanthiny, vitamin C a E spolu s minerály. Jejich efekt má také psychologický dopad, ale v kauzální léčebné efektivitě je jejich uplatnění zatím ještě neprokázané. podpořeno VZFNM 2005
|
|
|
|
|
|
obsah čísla 100 |
|
ročník 2012 |
|
témata |
|
SANQUIS PLUS |
|
GALERIE SANQUIS |
|
PORADNA |
|
|