Salát Caesar a ztracená vejce |
Marie-Paule Pospisil |
SANQUIS č.91/2011, str. 109 |
Musíte uznat, že Caesar je jeden z nejlepších a nejčerstvějších salátů, navíc krásně křupavý, prostě chuťovka, kterou lze připravit na mnoho způsobů. Ale pozor! Přes zdánlivou jednoduchost doporučuji velkou pečlivost a opatrnost, aby se zálivka povedla tak, jak má být. Nabídnu vám jeden recept klasický a několik variant.
|
|
Pro 4 porce: 1 hlávku čerstvého římského salátu 2 natvrdo uvařená vejce, rozkrojená na čtvrtky, 1 syrový žloutek 4 plátky bílého sendvičového chleba nebo 2 housky nakrájené na kostičky a opečené v olivovém oleji 2 stroužky česneku 12 cl olivového oleje 100 g parmazánu v kuse šťáva z půlky citronu, sůl, pepř
V salátové míse smíchejte citronovou šťávu, rozdrcený česnek, čerstvý žloutek a trochu soli s pepřem. Přilévejte olej a energicky promíchávejte vidličkou. Přidejte listy salátu a doplňte opečeným chlebem a jemnými hoblinami parmazánu (použijte celý kus parmezánu a hobliny vytvořte pomocí škrabky na loupání ovoce). Můžete přidat i několik proužků
|
|
|
ančoviček (v tom případě dávejte pozor, aby salát nebyl příliš slaný). Varianta salátu „po kalifornsku“ spočívá v tom, že se ančovičky nahradí na kostičky nakrájenou šunkou nebo kuřecími prsíčky. Vmíchejte pak do zálivky i lžíci bílého jogurtu. Další varianta salátu Caesar vznikne, pokud přidáme ztracená vejce. Zálivka zůstává stejná – i s jogurtem a ančovičkami, máte-li je rádi, samozřejmě nakonec přijde opečený chleba a hobliny parmazánu. Navíc ale na salát navršíme čtyři čerstvá ztracená vejce, která povaříme v horké, nikoli však vařící vodě asi 3 až 4 minuty. Ztracená vejce se do salátu aranžují až na závěr – po chlebu a parmazánu.
Koláž: © M.-P. Pospisil
|
|
|
|
obsah čísla 91 |
|
ročník 2011 |
|
témata |
|
SANQUIS PLUS |
|
GALERIE SANQUIS |
|
PORADNA |
|
|