Malovaný recept
Marie-Paule Pospisil  
SANQUIS č.86/2011, str. 113

Bažantí terina s játry
V zimních měsících se na stolech častěji než jindy objevují nejrůznější dušená masa, ragú a pečeně s marinádami či omáčkami à la svíčková. Zkuste letos únorový jídelníček trochu ozvláštnit zvěřinovou terinou. Trpělivost při její přípravě bezpochyby odmění uznání vašich blízkých či hostů.
 
Na 6 porcí:
350 g bažantího masa
350 g drůbežích jater
10 plátků anglické slaniny
2 vejce
2 polévkové lžíce hladké mouky
1 polévková lžíce sádla
1 sklenka koňaku
bobkový list, tymián, sůl, pepř

Nechte marinovat maso s kořením a koňakem po 24 hodin ve velké míse v lednici. Pak marinované maso vyndejte a marinádu nechte vyvařit (neboli redukujte) v kastrolu na silném ohni.
Rozemelte maso s kořením. Přidejte vejce, mouku, celá drůbeží játra a redukovanou marinádu. Osolte, opepřete a vše zamíchejte.
Hranatou či oválnou formu na koláč vystelte plátky slaniny a vlijte do ní připravenou směs. Dejte do další, větší nádoby a vytvořte vodní lázeň (bainmarie). Takto pečte 90 minut na stupni 5. Po vychladnutí hned servírujte. K terině doporučuji křupavý salát s kuličkami hroznů a sladkokyselé okurky.
 
 
Foto: archiv M.-P. Pospisil, koláž © M.-P. Pospisil, archiv NASA


obsah čísla 86 ročník 2011





poslat e-mailem



SANQUIS PLUS




GALERIE SANQUIS




ORBIS PICTUS



PORADNA