Když zavoní vánoční čas…
Ondřej Petrlík   Irena Jirků  
SANQUIS č.84/2010, str. 125

... tak tedy po vanilce a čerstvém jehličí, po hřebíčku, anýzu a skořici. Přesně tak to vonělo v Parkhotelu Průhonice letošní první adventní neděli.

 
Vánoční atmosféra
už v tomto rodinném hotelu stojícím v centru Průhonic, pár kroků od parku chráněného UNESCO, dýchala ze všech koutů. Kuchaři dopekli první várku vánočního cukroví (pět druhů – českou klasiku), rybáři přivezli z Třeboně čerstvé štiky, pokojské ladily poslední detaily sváteční výzdoby. „Žádný přemrštěný luxus. Jsme spíš konzervativní, ale vždy trváme na kvalitě. Ta se pozná v ochotě personálu, v jeho chování, také ve výběru surovin pro kuchyň, v celkovém servisu. Držím se osvědčených zkušeností. Naši hosté se pravidelně vracejí, přivádějí další své přátele, kolegy, známé, a to bez rozdílu – ať jsou to Češi, Italové nebo Rakušani, jednotlivé páry, rodiny nebo firmy. Nepotřebujeme naštěstí velkou reklamu. Naši hosté také nežádají zlaté kliky v koupelně, nepotrpí si na složitá cizokrajná jídla, ale ocení výbornou svíčkovou, dobré víno a především rodinnou atmosféru. Na té si i my zakládáme,“ říká Daniel Sedláček.
 

 
V roli ředitele působí už patnáctý rok a moc dobře ví, jak nelehké je zvláště dnes udržet hotel na kraji metropole a se sotva dvaceti pěti pokoji na špičkové rovni. „Před patnácti lety jsem dostal dvě nabídky – první byla z velkého hotelu, ale já zvolil tu druhou. V nadnárodním řetězci by vše klapalo jako na drátku, podle zaběhnutého systému, jehož já bych byl ovšem jen nepatrnou součástí. Tady? Jsem sám sebou, hotel je takový, jak to vidím já. Tuhle práci pak snad ani nemůžete dělat jen pro peníze. Je to vášeň, radost a taky velká bitva. Kdykoli si myslíte, že už máte vyhráno – tým je stabilizovaný, klientela věrná – dojde ke třesku. A začínáte znovu.“
 
 
Takhle začínal, jak sám říká, Daniel Sedláček už několikrát. Naposledy před třemi roky musel obměnit od základů personál a snížit jeho počet o třetinu. „Krize ťukala na dveře, jediný recept na úspěch – výborní kolegové. Neberu je jako své podřízené, jsou to spolupracovníci, kteří vyznávají stejná pravidla hry. Nesnáším třeba ty automatické neosobní systémy rezervace pokojů, u nás tohle nepěstujeme. Když zavolá host, recepční mu musí najít volný pokoj, tedy prověří všechny rezervace a vymyslí řešení.“ Přistupujete-li ke své práci v podobném duchu, časem zapojíte celou svou rodinu. Osmnáctiletý syn Sedláčkových občas už pomáhá v recepci, paní Sedláčková se stará o každodenní provoz. Teď aranžuje stoly, zdobí stromeček, pak pojede na nákupy...
 
 
Voní vanilka, v krbu praskají polena. Nad otázkou, co mohou nabídnout hostu s bezlepkovou dietou nebo vegetariánovi, Sedláčkovi nezaváhali a předložili mým spolustolovníkům zajímavý jídelní lístek. Ne, bio tady výhradně neprosazují, ale kvalitní suroviny jsou zákonem. A co z nich šéfkuchař vytvořil pro mne? Salát s černými olivami a pomerančem, candáta se šťouchaným bramborem, pak přišly na řadu vanilkové rohlíčky... Chutnaly jako od maminky.

Parkhotel Průhonice,
Uhříněveská 12,
Průhonice,
www.parkhotel-pruhonice.cz


Candát na římském kmíně
 
Čerstvý filet z candáta pečený na římském kmíně patří k neokázalé specialitě Parkhotelu Průhonice. Jak prosté a – dobré!

Příprava
Ostrým nožem nařízneme kůži na filetu a přidáme pár kapek olivového oleje. Rybu okořeníme solí, bílým pepřem, římským kmínem a citronovou šťávou. Takto připravené porce ryby vložíme kůží dolů na rozehřátou pánev.

Filet připravujeme na olivovém oleji, tepelná úprava netrvá více než 8 minut. Na konci pečení přidáme k rybě kousek čerstvého másla.
Podáváme s různě upravenými bramborami nebo grilovanou zeleninou.
 
Doporučení
K candátovi patří bílé víno. V Průhonicích vám jistě doporučí Sylvánské zelené – pozdní sběr 2007 z vinných sklepů Valtice.




obsah čísla 84 ročník 2010





poslat e-mailem



SANQUIS PLUS




GALERIE SANQUIS




ORBIS PICTUS



PORADNA