Vánoční bažant
Marie-Paule Pospisil  
SANQUIS č.84/2010, str. 127

Vánoční večeře se ve Francii tradičně odehrává s křupavě vypečenou krůtou nebo husou. Jenže dozlatova vypečené husy či krůty s kmínem si v Čechách užíváme dost a dost. Aby byla nějaká změna, představím vám originálnější verzi slavnostního pokrmu, jíž je nadívaný bažant. Hlavní tajemství tkví v nádivce.

Pro 4 porce:
1 bažant (zhruba 1,3 kg)
velmi tenké plátky slaniny na obalení bažanta
1 vepřová ledvina
400 g drůbežích jater
200 g žampionů
tymián, nové koření, mrkev, cibule
3 vejce
sádlo, sůl, pepř
4 housky, namočené v mléku, ale vyždímané
200 g hrozinek macerovaných v koňaku
8 plátků briošky
malý kelímek smetany
 

Ledvinu a drůbeží játra nakrájejte na malé kousky a osmažte je na pánvi na dvou lžících sádla, přidejte nakrájené žampiony s rozetřenými houskami, poté tři rozmíchaná vejce, trochu soli a hodně pepře. Podle chuti můžete použít i další koření. Až je vše řádně udělané, nahrubo směs rozmixujte. Naplňte bažanta, jak je to jen možné, zbytek nádivky si dejte stranou, abyste jí pak natřeli opečené plátky briošky.
Obalte bažanta plátky slaniny a ovažte nití. Předehřejte troubu.
V hrnci opečte bažanta zhruba 5 minut ze všech stran. Pak hrnec přikryjte pokličkou a dejte do trouby na 20 minut. Otočte bažanta, podlejte vlastní šťávou a vsypejte do hrnce na kolečka nakrájenou mrkev, cibuli, tymián, bobkový list a případně i pár bobulí nového koření. Přidejte sklenku koňaku. Vraťte do trouby a pečte zhruba 35 až 40 minut. Pak vyndejte bažanta, vyhoďte mrkev i cibuli. Do hrnce vložte zbytek nádivky, macerované hrozinky a další malou skleničku koňaku. Na prudkém ohni nechte 3 minuty osmahnout. Mimo oheň vlijte malý kelímek smetany. Řádně promíchanou omáčkou pokryjte bažanta na servírovací míse společně s křupavým zeleným salátem. Opečené briošky namazané nádivkou rozprostřete okolo.
Servírujte se suchým bílým vínem nebo trochu těžším burgundským. Dobrou chuť a veselé Vánoce plné gastronomických objevů!
 

Foto: archiv Marie-Paule Pospisil, kresba: © M.-P. Pospisil


obsah čísla 84 ročník 2010





poslat e-mailem



SANQUIS PLUS




GALERIE SANQUIS




ORBIS PICTUS



PORADNA