Malovaný recept
Marie-Paule Pospisil  
SANQUIS č.82/2010, str. 115

Ať už ho připravíte klasicky, nebo ho lehce osladíte, tykvový krém je zaručeným úspěchem, vyvedeným v krásné oranžové barvě. Několik kostiček osmaženého chleba, trocha smetany a pár zrníček kmínu dokáže podtrhnout delikátní chuť této podzimní speciality. Nebojte se improvizace a zavítejte do obchodu, abyste si odnesli nádherně „skulpturální“ zeleninu, kterou vám možná bude pro její krásu i líto rozřezat.

Tykvový krém pro 4 strávníky

1 kg pěkně oranžové tykve
1 pórek ( jen bílá část)
1 litr mléka
25 cl drůbežího bujonu (může být i z kostky)
50 g másla
25 g maizeny
2 kávové lžičky třtinového cukru
sůl, muškátový oříšek

Tykev oloupejte, odstraňte semínka a nakrájejte na kostky. Rozřízněte bílou část pórku na dvě části a najemno nakrájejte. Pět minut ho povařte v kastrolu v rozehřátém másle, aniž byste ho nechali ztmavnout. Přidejte kousky nakrájené tykve a promíchejte 2 až 3 minuty. Lehce osolte. Přidejte mléko a bujon, maizenu, špetku mletého muškátového oříšku a cukr. Na velmi slabém ohni vařte zhruba půl hodiny za občasného míchání. Pak vše hoďte do mixéru a rozmixujte. Zkontrolujte si, jestli jste vše řádně ochutili tak, jak vám to vyhovuje. Vraťte vše do kastrolu a uveďte opět do varu. Hned pak můžete servírovat. Hlavně doporučuji nepřidávat do tohoto relativně sladkého krému pepř.

Klasičtější varianta, bez cukru:
Pórek nahraďte 3 až 4 pěknými mrkvemi a maizenu dvěma velkými bramborami. Servírujte s pepřem a smetanou.

 
Foto: archiv redakce a Marie-Paule Pospisil, repro: © Marie-Paule Pospisil


obsah čísla 82 ročník 2010





poslat e-mailem



SANQUIS PLUS




GALERIE SANQUIS




ORBIS PICTUS



PORADNA