Zdravá výživa pro děti
MUDr. Martin Gregora  
SANQUIS č.81/2010, str. 96

Dětský jídelníček by měl být rozmanitý, bohatý na vitaminy, zeleninu a ovoce. Známá výživová pyramida platí stejně pro dospělé i pro děti, jen velikost porcí je adekvátně menší. Potraviny se podle ní dělí do šesti různých skupin.

Za to, co je na stole, zodpovídají rodiče. Na dítěti ponechme, kolik čeho sní. Důležité ale je, aby jedlo 4–5krát denně a aby součástí jeho každodenní stravy byla zelenina a ovoce (zelenina 3x a ovoce 2x denně). Když dítě zeleninu odmítá, nenuťme ho. Vitaminy zatím získá i z jiných potravin a časem mu zeleninové jídlo určitě zachutná.
Další zásada: při přípravě pokrmů pro děti upřednostňujme rostlinné tuky, které obsahují pro organismus nezbytné nenasycené mastné kyseliny. A nejlepší nápoj k jídlu? Voda! Sladké nápoje by neměly být základem pitného režimu, denně jich stačí jedna sklenice.
Jednotlivá patra pomyslné výživové pyramidy obsahují vždy potraviny s určitými společnými charakteristikami (obsah vlákniny, vitaminů apod.). Čím níže v pyramidě, tím více by dané potraviny měly být zastoupeny v jídelníčku.

Krok za krokem
V základně pyramidy se nacházejí obiloviny, těstoviny, pečivo, rýže, brambory. Dodávají energii, ale také vlákninu a vitaminy, především ze skupiny B. Obsahují minerální látky (vápník, železo, i když méně než v mase a mléce) a rostlinné bílkoviny. Obiloviny by měly být součástí jídelníčku vícekrát denně, asi polovina porcí obilovin má být navíc celozrnná. Doporučované množství vlákniny pro děti ve školním a předškolním věku je 5–10 g na den. Nadbytek může trávicímu traktu škodit a zhoršit vstřebávání vitaminů a minerálů.
 

V dalším patře – ve skupině č. 2 – stojí zelenina, jež je zdrojem vlákniny, vitaminů i minerálů, hlavně draslíku, hořčíku a fosforu. Jakmile dítě dokáže dobře žvýkat, podáváme mu část zeleninové porce v syrovém stavu.
Ovoce ve třetím poschodí je opět bohatou zásobárnou vitaminu C a obsahuje vlákninu, žluté a oranžové plody zase slouží pro přísun beta karotenu, draslíku a pektinu. Stejně jako v případě zeleniny je nejvhodnější podávat je čerstvé – syrové.
Do čtvrté skupiny spadá mléko a mléčné výrobky, ve kterých je dobře vstřebatelný vápník a živočišné bílkoviny. Pozor – pro malé děti se nehodí nízkotučné mléčné výrobky – energii z tuku potřebují pro svůj růst.
 

Předposlední patro zahrnuje maso, drůbež, ryby, vejce, ořechy, luštěniny. Patří sem potraviny, ve kterých tělo nachází převážně živočišné i rostlinné bílkoviny a tuky, ale také vitaminy skupiny B, především vitamin B12, železo a další minerály. Doporučují se méně tučné mořské ryby, ze sladkovodních pak kapr, pstruh, lipan, siven. Mořské ryby jsou významným zdrojem jodu potřebného pro správnou funkci štítné žlázy.
A konečně, na vrcholku pyramidy najdeme tuky, sůl a sladkosti. Zde platí: čím méně jich dítě sní, tím lépe. Plné znění textu a podrobný výčet porcí ze všech skupin viz www.sanquis.cz
 

Příklady porcí z každé skupiny:
1. skupina: 1 krajíc chleba (60 g)/1 kopeček rýže/brambor (125 g), 2. skupina: 1 paprika nebo mrkev/miska čínského zelí/1 sklenice zeleninové šťávy, 3. skupina: 1 jablko, kiwi, mandarinka, banán (100 g)/125 ml neslazeného džusu, 4. skupina: 1 sklenice mléka (200 ml)/1 jogurt (150–200 ml)/40g tvarohu, 5. skupina: 70 g masa/1 vejce/2 lžíce ořechů

Foto: Dreamstime


obsah čísla 81 ročník 2010





poslat e-mailem



SANQUIS PLUS




GALERIE SANQUIS




ORBIS PICTUS



PORADNA