Kopřivová terina |
Marie-Paule Pospisil |
SANQUIS č.81/2010, str. 109 |
Září... Domácnosti lákavě voní marmeládami, ovocem a lesními plody. V kuchyních se vrší zavařovací sklenice, celý dům je zahalen do vábného skořicového oparu s jablečným nádechem, první podzimní chladné večery doprovázejí teriny z ploten hospodyněk… (Terina – terinne – pochází z Francie a připomíná paštiku – připravuje se ze směsi masa, jater či ryb, z koření a dalších přísad, pozn. red.) Nedaří-li se vám nasbírat hlemýždě či hřiby, nezoufejte a vrhněte se na sbírání kopřiv. Hodně kopřiv. A z nich můžete vykouzlit následující terinu.
|
|
|
Pro 6 strávníků- 300 g mletého vepřového masa
- 300 g mletých vepřových jater
- 400 g kopřiv (jestli se bojíte, že se popálíte, lze kopřivy nahradit listy špenátu)
- 2 cibule
- 2 velké stroužky česneku
- 2 vejce
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- máslo
- půl skleničky koňaku
- sůl, pepř
|
|
Nasekejte najemno cibuli a česnek, důkladně omyjte kopřivy. Promíchejte ingredience v salátové míse, přidejte vejce, mouku, koňak, sůl a pepř. Pak hmotu promixujte a dejte do hranaté formy na koláč, řádně vytřené máslem a vysypané moukou. Vložte formu do předem vyhřáté trouby a nechte péct 45 minut. Po vychladnutí terinu vyklopte. Nakrájejte na plátky a servírujte s křupavým římským salátem, k němuž můžete ještě navíc přidat malé kuličky žlutého melounu.
Foto: archiv redakce a Marie-Paule Pospisil, repro: © Marie-Paule Pospisil
|
|
|
|
obsah čísla 81 |
|
ročník 2010 |
|
témata |
|
SANQUIS PLUS |
|
GALERIE SANQUIS |
|
PORADNA |
|
|