Dnes vám představím jednu pochoutku z Lotrinska, tedy z kraje, který je gastronomicky méně bohatý než většina ostatních koutů Francie. Přesto je quiche lorraine oblíbenou hvězdou téměř všech francouzských bister, kavárniček i restaurací. Lze si na ní pochutnávat jako na předkrmu, ve francouzských domácnostech se ale často servíruje jako chod hlavní. Peče se v malých kulatých formičkách o průměru zhruba 8 až 10 cm, nebo i ve větších – a pak se krájí na jednotlivé porce jako dort. Křehké těsto si připravte den předem: Do salátové mísy dejte 250 g hladké mouky, 140 g másla nakrájeného na malé kousky, sůl, 1 až 2 polévkové lžíce vody. Všechno pěkně promněte ručně, aby vzniklo lehce hrudkovité a elastické těsto. Udělejte z něho kouli, zabalte ji do celofánu a dejte přes noc do lednice. Pro koláč o průměru 35 cm potřebujete: 300 g křehkého těsta anebo listového těsta z čistého másla 200 g na kostičky nakrájené uzené slaniny 4 vejce 200 g plnotučné smetany 10 cl mléka sůl, pepř
Vyválejte těsto (listové nebo křehké) a vtlačte do formy na koláče tak, aby vytvořilo jednolitou tenkou vrstvu na dně a šlo až po okraj formy. Předehřejte troubu na 180 °C a předpečte jemně vidličkou propíchané těsto pokryté papírem na pečení (10 až 15 minut). Mezitím osmažte kostičky slaniny na pánvi. V míse rozmíchejte vejce, přidejte smetanu, mléko, sůl a pepř. Na předpečené těsto nasypte pravidelně kostičky upečené slaniny, polijte rozmíchanými vejci a vše dejte do trouby na zhruba 20 minut.
Varianty: Přidejte 100 až 150 g nastrouhaného sýra do rozmíchaných vajec s mlékem. Je možné také přidat 3–4 jemně nakrájené a usmažené cibule, máme-li ji rádi, ačkoli opravdová quiche lorraine se dělá bez cibule.
Nápad pro vegetariány: Slaninu lze nahradit kolečky pórku osmaženého na pánvi. V tomto případě je sýr nezbytný a vzniká jídlo příbuzné, zvané tarte aux poireaux (pórkový koláč).
|