Zelená kuchyně |
Pavel Kočička |
SANQUIS č.76/2010, str. 70 |
Moderní spotřebiče nabízejí úsporu energie i času. Oceníme to zejména v kuchyni, kde většinou trávíme velkou část dne. Jaké přístroje tedy vybírat, aby byly ekologické a usnadňovaly nám život?
|
|
Na kuchyňské vybavení máme většinou jasné požadavky: přístroje by měly být praktické a zároveň ekologické, přitom musí dobře ladit s interiérem. Ale výrobci každou chvíli přicházejí s dalšími a dalšími inovacemi, a tak může být obtížné se v nejnovějších spotřebičích vyznat. V každém případě: myslet na dopady na životní prostředí a usilovat o co nejmenší spotřebu by mělo být samozřejmostí. Určité vodítko představuje takzvaná energetická třída spotřebiče, o které jsme již v Sanquisu psali. Ta napovídá, jak moc je výrobek ve své kategorii úsporný. K výběru pak ovšem přistupují další parametry a funkce podle osobních preferencí spotřebitele: Má trouba praktické výsuvy pro snazší manipulaci, které ušetří čas? Je v lednici prostor pro chlazení vína, abych si nemusel/a pořizovat zvláštní chladicí box? Přinášíme přehled běžných kuchyňských spotřebičů spolu s vybranými doporučeními, na která bychom měli dbát.
|
|
|
Lednice a mrazák Nemá smysl pořizovat více menších spotřebičů, protože jedno zařízení nejlépe šetří energii. To platí třeba pokud toužíte po domácí vinotéce: zvažte pořízení „americké“ lednice, která zahrnuje jak mrazák, tak oddělenou část na víno, a tak se snadno ušetří nejen prostor, ale i náklady na provoz. Důležitá je také správná péče. Jednou za půl roku by se měly očistit chladicí spirály v zadní části lednice – pomůže se tak snížit spotřeba. To samé se týká i námrazy v mrazáku. Kávovary Kávovary by neměly být zapnuté nonstop, pokud si zrovna nikdo nevaří kávu – platí to i o přístrojích na espresso, které se udržují ohřáté na provozní teplotu, a tak zbytečně spotřebovávají energii. V obchodech bychom tedy měli hledat moderní stroje, které se po určité době samy přepnou do úsporného režimu, případně do stand-by. Myčka Při výběru je rozhodující velikost vnitřního prostoru (udává se v počtech sad nádobí). Zbytečně velká myčka v malé domácnosti sice běží občas, ale musí využívat intenzivnější program, protože špína mezitím stačila „zaschnout“. Dále musíme vybírat podle spotřeby – a to nejen vody, ale také elektrické energie na její ohřev. O fosfátech v pracích prášcích se mluví už dlouho, méně se ovšem ví, že se vyskytují i v čisticích prostředcích do myčky. Správnou volbou jsou proto ekologické prášky či tablety s obsahem kyseliny citronové a etanolu. Hrnce Nejlepší je pořizovat kvalitní nerezové hrnce se silným dnem – například s tzv. akutermickým dnem z několika vrstev slitin. V takovém nádobí se jen stěží jídlo připálí, navíc se díky dobrému rozvodu tepla šetří energie. Tyto nádoby mají navíc výhodu, že se hodí jak pro indukční vaření, tak pro vaření na ostatních typech sporáků. Poklice by měly dokonale těsnit, aby neunikaly živiny. K nejzdravějším způsobům úpravy jídla patří vaření v páře, proto se vyplatí investovat do hrnců, které se dají uspořádat do tzv. varného sloupce. V několika „vrstvách“ na jediné plotýnce se dá uvařit celá tabule – a opět dochází k úsporám. Osvětlení Pracovní místo – tedy kuchyňská linka – by mělo být optimálně osvětlené rozptýleným zářivkovým světlem. Do budoucna se jistě hlavně do dražších kuchyňských sestav budou dávat LED žárovky, které jsou úsporné a mají delší životnost než žárovky standardní. Jejich rozšíření zatím vadí hlavně ne zcela vyřešená ergonomie – LED žárovky září pouze jedním směrem. Rychlovarná konvice Na ohřátí litru vody je třeba přibližně stejné množství energie u všech rychlovarných konvic, liší se pouze dobou, za jakou se začne voda vařit. Kde potom ušetřit? Samozřejmě tím, že nebudeme ohřívat zbytečně více vody, než je opravdu nutné – pokud vaříme často vodu třeba jen na jeden šálek, vyplatí se pořídit si konvici s nízkým minimálním možným objemem pro vaření – to se podle typu a výrobce pohybuje v rozmezí od 4 do 7 dl vody. Varná deska Pro vaření se nejlépe hodí indukční varné desky, díky kterým se elektrická energie využívá nejefektivněji a s minimálními ztrátami. Jinými slovy, takové vaření je nejúspornější. Lehkou nevýhodou může být vyšší pořizovací cena, ale ta se časem vrátí (a pokud budou růst ceny energií, tak to bude brzy). Při výběru je třeba sledovat spotřebu v režimu stand-by: platí, že čím dražší výrobek, tím je tato spotřeba nižší. Elektrická trouba Ke snížení nákladů na elektrickou energii pomůže funkce horkovzdušné trouby, která zkracuje dobu pečení. Vyplatí se také hledět na ergonomii. Praktické jsou výsuvné panely či kolejnice na plechy, které usnadňují manipulaci s pekáči nebo zapékacími mísami. Pro údržbu trouby je vhodné katalytické samočištění, ale je třeba počítat s tím, že tato metoda na rozdíl od ručního mytí spotřebovává energii.
Foto: Dreamstime
|
|
|
|
obsah čísla 76 |
|
ročník 2010 |
|
témata |
|
SANQUIS PLUS |
|
GALERIE SANQUIS |
|
PORADNA |
|
|