V přípravě tohoto receptu se představivosti meze nekladou, můžete použít třeba jen cukety s česnekem (vyhněte se tomu z Číny, nemá žádnou chuť!) nebo brokolici, žampiony či směs zeleniny z následujícího receptu.
Pro zcela vegetariánskou verzi potřebujete:- 4 velké brambory, předem uvařené a oloupané
- 4 cukety
- 4 velká rajčata
- 1 svazek bílé cibulky
- 8 vajec
- 50 cl mléka
- 2 polévkové lžíce maizeny
- 100 g nastrouhaného ementálu, nebo ještě lépe italského sýru pecorino
- trochu strouhanky (není nutno, ale lépe se gratinuje)
- olej, sůl, pepř
Nakrájejte brambory, cukety a rajčata na středně tlustá kolečka. Na pánvi s olejem osmažte cukety (3 až 4 minuty) a dejte stranou, dále osmažte rajčata a dejte stranou. V míse našlehejte vidličkou vejce s mlékem a maizenou, přidejte velmi jemně nasekanou cibulku. Dejte všechnu zeleninu do zapékací mísy, předem vytřené olejem, přidejte našlehaná vejce s ingrediencemi, posypte nastrouhaným sýrem a pečte v předem rozehřáté troubě (180°C) 35 minut. Máte-li rádi česnek, přidejte 2 až 3 stroužky rozetřeného česneku. Zeleninová bublanina je samozřejmě výborná teplá, ale potěší i studená, třeba s rajčatovým coulis a čerstvě nasekanou bazalkou. Varianta pro masožravce (a zimní nostalgiky): Přidejte do našlehaných vajec s mlékem na malé kostičky nakrájenou pražskou šunku – alespoň 200 g, nebo stejné množství na kostičky nakrájené uzené slaniny.
|