Skvělé jídlo jako cíl cesty |
Jana Vlková |
SANQUIS č.72/2009, str. 142 |
Kulinářské zážitky z různých koutů světa jsou stejně zajímavé jako tamější památky, a to i když se jedná o zdánlivě prosté pochutiny bez složitých úprav.
|
|
Dalmatská Neretva nabízí návštěvníkům Chorvatska speciální gastronomická překvapení. Říční delta, která se rozlévá nedaleko známého poloostrova Pelješac, je domovem mnoha druhů vzácných vodních ptáků, ale také ryb a žab. Obvyklý oběd ‚à la Neretva‘ vypadá následovně: předkrm se konzumuje na tradičních pramicích, které brázdí klidné meandry řeky. Podává se čerstvý sýr a místní pršut. Během plavby jsou mezi rákosím vidět nastražené vrše, které čekají na úhoře. Žáby se loví v noci při světle baterky. Obojí se pak upravuje na nejrůznější způsoby. Nejoblíbenější jsou žabí stehýnka a úhoři na francouzský způsob, což znamená fritované v těstíčku. Restaurace Duda a Mate ve vesničce Vid je zaručenou adresou. www.djudjaimate.hr
|
|
|
Pitztal: someliérský zázrak v horách¨ Na ledovci Pitztal sice již začala lyžařská sezona, ale v hotelu Tieflehner Hof na konci údolí teprve nedávno skončil výrobní proces vína. Jeho majitel se rozhodl založit nejvýše položenou vinici v Evropě. Nutno říci, že rostliny se s chladným počasím zatím potýkají statečně. Současně se tady vyrábí i lahodné víno z hroznů, které se přivážejí z jiných koutů – ty se tu nechávají ‚dojít‘. Výsledkem je výtečný mok, pitztalská varianta slámového vína. Proč je tak dobrý? Zejména proto, že je vyráběn s náruživou a láskyplnou péčí. www.tieflehnerhof.at
|
|
|
Jižní Tyrolsko: království chleba Když cestovatel překročí Brennerský průsmyk, ocitne se v Jižním Tyrolsku. Trochu Rakousko, trochu Itálie – na jídelních lístcích se tu spolu druží knedlíky a těstoviny. Ale v Jižním Tyrolsku mají především mnoho druhů nedostižně lahodného chleba. Jeho typickou variantou jsou dotvrda vypečené placky. Starobylý způsob zpracování pochází z dob, kdy ve vesnici byla jedna pec, v níž všichni pekli jednou za měsíc. Křupavá kola silně voní po anýzu. Základnou pro gastronomické výlety může být malebný hotel Oberraindlhof v lesích poblíž lyžařského střediska Val Senales. www.oberraindlhof.com
|
|
|
Skotsko: jehněčí stokrát jinak Haggis nesmí chybět na žádné skotské oslavě. Je to v podstatě jehněčí sekaná nacpaná do vypraného ovčího žaludku. Původně byl haggis určen jako jídlo na cestu – energeticky bohaté a díky svému ‚obalu‘ i velmi trvanlivé. Dnes má ve skotské kuchyni podobné místo jako krocan při americkém Dni díkůvzdání. Servíruje se i při příležitosti svátku Ondřeje, národního patrona, který spadá na konec listopadu. Při výletech za haggisem se dá ubytovat třeba v opravdovém skotském zámečku Cameron House se zahradou plnou stoletých dubů. www.devere-hotels.com/ our-hotels/cameron-house
|
|
|
Hesensko: jablečné víno Hlavním městem jablečného vína je Frankfurt nad Mohanem. Nápoj se nápadně podobá britskému a bretaňskému cidru. Jedná se vlastně o zkvašený mošt. V německém podání provází jeho konzumaci téměř rituální prezentace. Servíruje se ve velkých džbánech z hrubé kameniny s modrým dekorem a nalévá se do tlustostěnných skleniček. Jablečné víno je výborná německá varianta pro všechny, kterým nechutná pivo. Lehký osvěžující nápoj se dobře hodí ke všem perlám německé kuchyně – třeba k pečenému koleni. www.frankfurt.de
|
|
|
Budapešť: secesní kavárny Hlavní město Maďarska ukrývá množství překrásných kaváren z doby, kdy posedávání nad šálky s černým nápojem bylo vrcholně ‚in‘. Káva, která se hotelích nebo cukrárnách podává, drží sto let starý styl, jenž se v ničem nepodobá moderním papírovým kelímkům s sebou. Na některých židličkách jako by setrvávaly stíny umělců, kteří se tu scházeli v dobách, kdy ještě nebyla ani televize. Za zvláštní pozornost stojí Hotel Royal, kde si mimo jiné můžete prohlédnout obrázky významných hostů. Na budapešťském hradě zase funguje cukrárna Ruszwurm, která byla založena v roce 1827. www.ruszwurm.hu
|
|
|
Foto: VisitBritain, Ivica Puljan, Hotel Tieflehnerhof, HA Hessen Agentur GmbH, Suedtirol Marketing, ONTT, Hotel Royal, Ruszwurm Cukrászda Ország
Celý článek ve formátu pdf naleznete zde.
|
|
|
|
obsah čísla 72 |
|
ročník 2009 |
|
témata |
|
SANQUIS PLUS |
|
GALERIE SANQUIS |
|
PORADNA |
|
|