reklama
Vepřové s čočkou |
Marie-Paule Pospisil |
SANQUIS č.87/2011, str. 99 |
|
zpět na výběr odborných článků |
Název jídla „Le petit salé aux lentilles“ se do češtiny dá jen těžko přesně přeložit. To ale nebrání tomu, aby se tato jednoduchá pochoutka francouzské kuchyně dostala na jídelní lístky těch nejlepších „brasseries“ a malých lidových restaurací. Oblíbená je pochopitelně i v domácnostech.
|
|
Pro 6 porcí: 3 solená vepřová kolínka 1,2 kg soleného vepřového boku 2 plátky uzené slaniny asi 1 cm široké 600 g zelené čočky (doporučuji použít čočku v bio kvalitě) 2 cibule, 2 šalotky, 2 mrkve 20 g másla bobkový list, čerstvá petržel (část si odložte stranou), tymián, sůl, pepř
Do vroucí vody ponořte kolínka a vepřový bok. Až se voda rozbublá, začne se vytvářet pěna – té se lžicí zbavte. Vhoďte bobkový list, tymián a petržel (já přidávám i tymián a petržel v sušené podobě). Vařte dvě hodiny na mírném plameni. Po hodině a půl přidejte do hrnce k masu uzenou slaninu a vařte ještě 30 minut. Zatímco se maso zvolna vaří, oloupejte mrkev a nakrájejte ji na tlustá kolečka. Nasypte čočku do velkého kastrolu s mrkví a zalijte hojně studenou vodou. Přiveďte zvolna do varu a nechte na mírném ohni zhruba 45 minut. Nasekejte najemno cibule s šalotkami. Slijte maso i čočku, ale schovejte si stranou jednu sběračku bujonu z masa. V hrnci zpěňte cibule a šalotku, vmíchejte uvařenou čočku, osolte a opepřete. Nakonec dejte na čočku maso a vše zalijte bujonem. Přikryjte pokličkou a dopřejte celé pochoutce ještě 15 minut na mírném ohni. Ozdobte čerstvou petrželkou a můžete servírovat!
|
|
|
Foto: archiv redakce a M.-P. Pospisil, koláž © M.-P. Pospisil
|
|
|
|
obsah čísla 87 |
|
ročník 2011 |
|
témata |
|
|