reklama
Zvěřinové ragú |
Marie-Paule Pospisil |
SANQUIS č.83/2010, str. 107 |
|
zpět na výběr odborných článků |
Lovecká sezona je už tady, v řeznictvích se konečně objevuje zvěřina. Dnešní recept lze aplikovat na všechnu lesní zvěř. Základem je, abyste dali zvěřinu řádně odležet v chladu – podle stáří i velikosti dva až čtyři dny. Ragú servírujeme s různými kašemi, vhodnou přílohou mohou být i tagliatelli nebo polenta, nejklasičtěji ovšem brambory posypané petrželkou. Podáváme s hruškovým nebo jablečným kompotem či s brusinkami.
|
|
Pro 6 porcí - 1,5 kg na kousky nakrájeného divokého selete
- 1 lahev kvalitního červeného vína
- 20 cl koňaku
- 300 g brusinek
- 2 velké cibule, 2 mrkve
- 5 stroužků česneku
- 1 celerová nať
- bílá část pórku
- bobkový list
- tymián, nové koření
- 150 g sádla
- lžička silné dijonské hořčice
- 2 polévkové lžíce rybízového želé (event. rozmačkaný rybíz)
- smetana, půl citronu, sůl, pepř
|
|
|
Cibuli, mrkve, pórek a trochu celerové natě najemno nakrájejte a vložte do mísy. Přidejte rozmačkaný česnek, tymián, bobkový list a nové koření, červené víno a koňak (10 cl). Zamíchejte a nechte kousky selete marinovat nejméně 12 hodin, ale spíše celý den. Maso marinujte minimálně 24 hodin před vařením. Poté maso osušte v savém papíru a zaprašte hladkou moukou. Vyndejte a osušte i zeleninu. V kastrolu rozehřejte sádlo (asi 75 g) a hoďte do něj kousky masa. Nechte je pěkně chytnout barvu. Na pánvi osmahněte ve zbytku sádla zeleninu. Ohřejte víno z marinády. K masu přidejte 10 cl koňaku a flambujte. Pak vložte zeleninu, horké víno a vroucí marinádu. Pod pokličkou na velmi jemném ohni duste zhruba 3–4 hodiny. Sůl a pepř přidejte po 1,5 hodině. Až je maso měkké, odložte ho stranou. Profiltrujte tekutinu, v níž jste vařili, a dejte ji do dalšího kastrolu. Přidejte hořčici a rybízové želé. Do kastrolu vložte uvařené maso a na poslední chvíli nakapejte citron. Vzniklou omáčku zahustěte smetanou. K ragú se hodí kaše: celerová, kaštanová či hrachová. A samozřejmě brusinky!
archiv Marie-Paule Pospisil, repro: © Marie-Paule Pospisil
|
|
|
|
obsah čísla 83 |
|
ročník 2010 |
|
témata |
|
|