reklama
Zdravá výživa pro děti |
MUDr. Martin Gregora |
SANQUIS č.81/2010, str. 96 |
|
zpět na výběr odborných článků |
Dětský jídelníček by měl být rozmanitý, bohatý na vitaminy, zeleninu a ovoce. Známá výživová pyramida platí stejně pro dospělé i pro děti, jen velikost porcí je adekvátně menší. Potraviny se podle ní dělí do šesti různých skupin.
|
|
Za to, co je na stole, zodpovídají rodiče. Na dítěti ponechme, kolik čeho sní. Důležité ale je, aby jedlo 4–5krát denně a aby součástí jeho každodenní stravy byla zelenina a ovoce (zelenina 3x a ovoce 2x denně). Když dítě zeleninu odmítá, nenuťme ho. Vitaminy zatím získá i z jiných potravin a časem mu zeleninové jídlo určitě zachutná. Další zásada: při přípravě pokrmů pro děti upřednostňujme rostlinné tuky, které obsahují pro organismus nezbytné nenasycené mastné kyseliny. A nejlepší nápoj k jídlu? Voda! Sladké nápoje by neměly být základem pitného režimu, denně jich stačí jedna sklenice. Jednotlivá patra pomyslné výživové pyramidy obsahují vždy potraviny s určitými společnými charakteristikami (obsah vlákniny, vitaminů apod.). Čím níže v pyramidě, tím více by dané potraviny měly být zastoupeny v jídelníčku.
Krok za krokem V základně pyramidy se nacházejí obiloviny, těstoviny, pečivo, rýže, brambory. Dodávají energii, ale také vlákninu a vitaminy, především ze skupiny B. Obsahují minerální látky (vápník, železo, i když méně než v mase a mléce) a rostlinné bílkoviny. Obiloviny by měly být součástí jídelníčku vícekrát denně, asi polovina porcí obilovin má být navíc celozrnná. Doporučované množství vlákniny pro děti ve školním a předškolním věku je 5–10 g na den. Nadbytek může trávicímu traktu škodit a zhoršit vstřebávání vitaminů a minerálů.
|
|
|
V dalším patře – ve skupině č. 2 – stojí zelenina, jež je zdrojem vlákniny, vitaminů i minerálů, hlavně draslíku, hořčíku a fosforu. Jakmile dítě dokáže dobře žvýkat, podáváme mu část zeleninové porce v syrovém stavu. Ovoce ve třetím poschodí je opět bohatou zásobárnou vitaminu C a obsahuje vlákninu, žluté a oranžové plody zase slouží pro přísun beta karotenu, draslíku a pektinu. Stejně jako v případě zeleniny je nejvhodnější podávat je čerstvé – syrové. Do čtvrté skupiny spadá mléko a mléčné výrobky, ve kterých je dobře vstřebatelný vápník a živočišné bílkoviny. Pozor – pro malé děti se nehodí nízkotučné mléčné výrobky – energii z tuku potřebují pro svůj růst.
|
|
|
Předposlední patro zahrnuje maso, drůbež, ryby, vejce, ořechy, luštěniny. Patří sem potraviny, ve kterých tělo nachází převážně živočišné i rostlinné bílkoviny a tuky, ale také vitaminy skupiny B, především vitamin B12, železo a další minerály. Doporučují se méně tučné mořské ryby, ze sladkovodních pak kapr, pstruh, lipan, siven. Mořské ryby jsou významným zdrojem jodu potřebného pro správnou funkci štítné žlázy. A konečně, na vrcholku pyramidy najdeme tuky, sůl a sladkosti. Zde platí: čím méně jich dítě sní, tím lépe. Plné znění textu a podrobný výčet porcí ze všech skupin viz www.sanquis.cz
|
|
Příklady porcí z každé skupiny: 1. skupina: 1 krajíc chleba (60 g)/1 kopeček rýže/brambor (125 g), 2. skupina: 1 paprika nebo mrkev/miska čínského zelí/1 sklenice zeleninové šťávy, 3. skupina: 1 jablko, kiwi, mandarinka, banán (100 g)/125 ml neslazeného džusu, 4. skupina: 1 sklenice mléka (200 ml)/1 jogurt (150–200 ml)/40g tvarohu, 5. skupina: 70 g masa/1 vejce/2 lžíce ořechů
|
|
|
|
|
obsah čísla 81 |
|
ročník 2010 |
|
témata |
|
|