reklama
Jak chutná Bordeaux |
Richard Rokyta |
SANQUIS č.81/2010, str. 101 |
|
zpět na výběr odborných článků |
Červená vína jsou suchá, voňavá a dobře skladovatelná. Vína bílá? Sladká a likérovitá... Vítejte v Bordeaux! Ochutnejme plody největší vinařské oblasti na světě. Jak jen jsou lahodné. Koneckonců, jako celý ten kraj, to město.
|
|
|
Historici se domnívají, že se zde víno pěstovalo již v římských dobách, každopádně se pak vinařství začalo významně rozvíjet ve 12. století. Skutečnou slávu Bordeaux přinesl v roce 1663 anglický novinář Samuel Pepys, když ve svém Deníku kronikáře období stuartovské restaurace napsal: „Pil jsem francouzské víno, kterému se říká Ho-Bryan. Mělo dobrou chuť, nejzvláštnější, s jakou jsem se kdy setkal.“ Dnes je víno z Château Haut-Brion považováno za skutečný klenot mezi všemi premier cru v kraji Bordeaux. Starobylá usedlost s vinohradem i sklepy je v současné době obklopena bordeauxským předměstím a aglomerací Pessac-Léognan, od nichž je oddělují vysoké zdi. Toto zvláštní městské mikroklima způsobuje, že zdejší hrozny dozrávají ve srovnání s ostatními vinicemi rychleji. „Víno je velice jemné a dokonale hebké, vybraně harmonické a lahodné. Časem získává nenapodobitelný buket kouře a koření a jeho aroma se smyslně rozvíjí. Díky své dlouhověkosti může nádherně rozvinout svoji intenzitu, půvab i ušlechtilost...“ Propagační brožurky nijak nepřehánějí. Za pravdu by jim jistě dali i mnozí další vyznavači tohoto moku, třeba angličtí spisovatelé Daniel Defoe a Jonathan Swi či filozof John Locke. Aby té chvály nebylo málo! Haut-Brion je prvním vínem kategorie premier cru, o němž existují záznamy, že bylo vyvezeno do Spojených států. A že si těch šest kartonů neodvezl jen tak někdo, ale sám americký prezident Thomas Jefferson.
|
|
|
|
Chvála města Procházka samotným Bordeaux, jež ze všech stran obklopují nekonečné řádky vinic, je zároveň cestou do historie. Do časů, kdy si francouzští a angličtí králové brali půvabné princezny akvitánské, kdy městu věvodila (a dodnes vévodí) gotická katedrála Saint André a posléze se budovaly impozantní renesanční paláce. Jedním z nich je i Rohanský palác, místo, které – kdykoli Bordeaux navštívím – nemohu minout. Vede mě sem však nejen obdiv ke zdejší unikátní architektuře, ale také vzpomínky na osobnosti, které v tomto městě žily. Je to už 25 let, kdy nás v Ro- Kachna na hřibech, sýry, ústřice... hanském paláci vítal Jacques Chaban-Delmas – zdejší starosta a zároveň francouzský ministerský předseda. To je taková stará francouzská tradice, že vysocí politici i přes jiné povinnosti dál pracují pro svoje město. Chaban-Delmas byl Compagnon de la Libération (účastník osvobození), blízký spolupracovník prezidenta Charlese de Gaulla, jeden z mála prezidentových přátel, kteří se posléze mohli zúčastnit jeho soukromého pohřbu v Colombey les Deux Églises... Návštěvu u monsieura Delmase jen tak nevymažu z paměti. A jeho město? Je o něm mimo jiné také známo, že vždy přálo a dodnes přeje rozvoji vědeckých oborů. Na univerzitě, která vznikla v polovině patnáctého století, působila řada významných osobností. Za války zde našli útočiště například vynikající francouzští neurofyziologové manželé Fessardovi, žil tu neurofyzik Yves Laporte či endokrinolog profesor Jean-Didier Vincent. Vzpomínky mě i letos zavedly k Rohanskému paláci. Nádherné místo, dech beroucí renesance, genius loci je tu stále přítomen. Stejně jako myšlenky lidí, kteří tu kdysi – tak jako já dnes – popíjeli to zdejší skvělé víno.
|
|
|
Chvála vína Vinice v kraji Bordeaux se rozkládají na 100 000 hektarech, což je dvakrát větší prostor než třeba v Burgundsku. Obhospodařuje je na 20 000 výrobců, kteří produkují různé druhy vín (přibližně 100 výrobců je hodnoceno jako špičkoví producenti). V krajích Médoc nebo Graves se pěstují červená vína na štěrkových půdách – například Cabernet Sauvignon, který je známý svou příznačnou rybízovou chutí. Další oblíbená červená vína jsou Merlot nebo Cabernet Franc. V Saint Émilionu najdete také vynikající vína, v Pomerolu vládne červený Merlot. A chcete snad ochutnat dobré bílé? Nezapomeňte na Sauvignon Blanc. Město Bordeaux má zvláštní polohu. Přístav, v němž se stékají řeky Gironde a Garonne, je ze západní strany otevřen Atlantiku, což značně ovlivňuje místní počasí. A protože teploty nedosahují vždy potřebných stupňů, ani úroda vína nebývá pravidelně ta nejpovedenější. Mezi vinaři se traduje, že skutečně ta nejlepší vína se rodí v Bordeaux jednou za tři roky. O důvod víc alespoň jednou za čas se vydat na jihozápad, ochutnávat zdejší moky a také skvělou kuchyni. A co že se tedy vaří v Bordeaux? Kachní játra marinovaná v brandy se zásadně podávají s vínem Sauternes. Skvělá je kachna na hřibech či jehněčí kotleta obalená v petrželi. A co na závěr? Přece delikátní ovčí a kozí sýry (Tomme de Chèvre) a samozřejmě ústřice. K nim – jak jinak – nejlépe pasuje suché bílé Bordeaux.
Foto: Samuel Rosa/sxc.hu, Colin Alexander Smith, Wikimedia Commons
|
|
|
|
obsah čísla 81 |
|
ročník 2010 |
|
témata |
|
|