Čekankový salát
3 čekanky 3 pomeranče 100 g ementálu trocha nadrcených vlašských ořechů
Nakrájejte čekanky a oloupané pomeranče na kostičky. Vše vložte do mísy, přidejte také na kostičky nakrájený sýr a ořechy. Zálivku si připravte ze 4 polévkových lžic olivového oleje, 2 lžic octa (takový Aceto Balsamico di Modena je přímo skvostný!), 4 lžic čerstvě připraveného pomerančového džusu, soli a pepře. Pořádně zamíchejte, před servírováním můžete nechat lehce vychladit. Vlažný salát z červené řepy a čerstvého špenátu
200 g jemné nasekané šalotky 4 středně velké červené řepy (žádnou konzervu, raději je kupte na trhu) 4 stroužky česneku 100 g nadrcených vlašských ořechů 400 g čerstvého špenátu
V troubě (190 °C) rozpečte šalotky na troše oleje, pak přidejte nakrájený česnek. Připravenou uvařenou červenou řepu zchlaďte a oloupejte, pak pěkně na kolečka nakrájejte a přidejte do nádoby s šalotkami a česnekem. Posypte ořechy a nechte v troubě asi 10 minut. Umyté listy špenátu dejte do mísy. Namíchejte 3 lžíce oleje, 1 lžíci octa, sůl a pepř (nejlépe pepř růžový a nahrubo drcený). Zalijte listy špenátu a promíchejte. Nakonec na špenát elegantně položte vlažná kolečka řepy s šalotkami a česnekem. Dobrou chuť!
|