Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Headers and client library minor version mismatch. Headers:100512 Library:30308 in /www/doc/www.sanquis.cz/www/config.php on line 8
SANQUIS - odborný a společenský časopis pro lékaře


reklama




naši partneři
 
reklama


SANQUIS PLUS - MEDICÍNA


SANQUIS PLUS - Výstava roku: Van Gogh ve Vídni

Výstava ve vídeňské galerii Albertina je sice poněkud z ruky, její výjimečnost, rozsah a pojetí však zaručují umělecký zážitek, který bezpochyby stojí za výlet. Přehlídka, jež trvá do 8. prosince, představuje tvorbu Vincenta Van Gogha v celkem 150 pracích nejen jako vynikajícího malíře, ale také jako talentovaného autora kreseb.
Dává přitom vyniknout specifickému a vlastně dosti úzkému vztahu mezi jeho expresivními olejomalbami a jakousi „přípravou“ pro jejich vznik právě v podobě kreslířského umění. Velké a do detailu propracované perokresby prokazují Van Goghovy geniální tvůrčí schopnosti a vize, které se v oblasti kresby uplatňují stejně jako u jeho maleb.  Výstava zahrnuje 50 olejomaleb a dohromady 100 kreseb a akvarelů z výpůjček více než šedesáti subjektů – institucí i soukromých sběratelů – po celém světě. Jedná se o největší přehlídku Van Goghových obrazů od jubilejní výstavy v Amsterdamu v roce 1990 a také první Van Goghovu výstavu v Rakousku za posledních více než 50 let.
 
Vchod do Moulin de la Galette, 1887, tužka a perokresba černým inkoustem, průhledné a matné akvarely na tkaném papíře, (© Van Gogh Museum, Amsterdam)
 

 
Bárky na mořském břehu v Les Saintes-Maries-de-la-Mer, 1888, olej na plátně
© Amsterdam, Van Gogh Museum (Vincent van Gogh Foundation)
 
Most přes Seinu v Asnières, 1887, olej
na plátně
(© Stiftung Sammlung E. G. Bührle,
Zürich)
 
Ulice v Les-Saintes-Maries-de-la-Mer, 1888, perokresba, hnědý inkoust, křída na tkaném papíře, (© The Metropolitan Museum of Art, New York)
 
Žně, 1888, Olej na plátně, © Amsterdam, Van Gogh Museum (Vincent van Gogh Foundation)
 
Nemocnice v Saint-Rémy, 1889, olej na plátně, (© The Armand Hammer Collection)
 
Cesta poblíž Arles (Kraj polní cesty), 1888, olej na plátně (© Pommersches Landesmuseum, Greifswald)




reklama




reklama
poslat e-mailem








ORBIS PICTUS



PORADNA







 
webdesign: Filip Pešek