Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Headers and client library minor version mismatch. Headers:100512 Library:30308 in /www/doc/www.sanquis.cz/www/config.php on line 8
SANQUIS - 2009/65 NOVINKY / BIO


reklama




naši partneři
 
reklama


NOVINKY / BIO
MUDr. Martin Kuciel   Pavel Kočička  
SANQUIS č.65/2009, str. 94


Bio a eko představují rozdíl v přístupu k přírodě a zvířatům.
 
Vejce od šťastných slepic?
Každý někdy nad regálem s vajíčky uvažuje, které vybrat. Ty nejlevnější od slepic v klecích (na skořápce označeny kódem CZ3), nebo ty dražší od jejich šťastnějších kolegyň s podestýlkou (kód CZ2) či z ekologického chovu (kód CZ0)? Po dlouhou dobu jsme toto dilema nemuseli vůbec řešit. Existovala buď vejce domácí, nebo ta z velkochovů. Tlak na zlepšení podmínek nosnic ale postupně sílí a není jen výstřelkem ekologických aktivistů. Shoda v tom, že je klecový chov neetický a dlouhodobě neudržitelný, panuje i v oficiálních orgánech Evropské unie. Kvůli tomu budou všechny stísněné klece s výměrou menší než je list A4 od roku 2012 zakázány. A jak si má tedy vejce vybírat spotřebitel? Kvalita vajec je daná hlavně krmivem, které dostávají slepice, s typem chovu souvisí jen částečně. Každopádně je pravda, že kupováním dražších vajec z podestýlky nebo ekologického chovu člověk podporuje lepší zacházení se slepicemi.
 
 
Pro správnou regeneraci
Perila křovitá je jednoletá rostlina podobná ozdobným kopřivám. Firma Nobilis Tilia ji nabízí v biokvalitě bez konzervantů, stabilizátorů a dalších nežádoucích doplňků. Perila má protizánětlivé účinky, používá se k léčbě astmatu, alergií a chronické bronchitidy.
Směs olejů speciálně nakombinovaná pro posílení organismu se prodává pod názvem Směs posilujících olejů. Obsah výrobku je „přeplněn“ nenasycenými mastnými kyselinami, které ve formě prostaglandinů řídí naše tělesné funkce a starají se o jejich bezproblémový chod. Výsledkem je jedinečný koktejl látek vhodný pro oslabený organismus. www.nobilis.cz
 
České bio roste
Čeští zemědělci zřejmě pochopili, že cestou k přežití je specializace spíše než boj s levným dovozovým zbožím. Alespoň tak se dá vykládat rostoucí počet ekofarem i výměry zemědělské půdy, na kterých hospodaří. Zatímco v EU dosahuje výměra půdy na ekologické zemědělství asi 4 %, u nás loni dosáhla 8 % a nadále se zvyšuje. Počet certifikovaných farmářů loni dosáhl čísla 1946, což je nárůst o 600 oproti roku 2007. Podobně vzrostl i počet výrobců biopotravin (z 253 na 422).
 
 
4 otázky pro...
Milana Berku


Kupujeme biopotraviny a chtěli bychom o nich více vědět. Podrobnosti zná Milan Berka, ředitel Kontroly ekologického zemědělství. Jeho organizace se „skrývá“ v podobě zkratky KEZ pod logem Produkt ekologického zemědělství na obalech biopotravin.
 
Co musí udělat zemědělec, pokud chce prodávat své produkty jako bio?
Každý ekologický zemědělec musí nejdříve zkontaktovat jednu ze tří kontrolních organizací, kromě nás ještě ABCERT a Biokont CZ, se kterou uzavře smlouvu o inspekci a certifikaci. Ta ověří, zda plní všechny zákonné podmínky. Na základě výsledku této vstupní kontroly může zájemce podat na ministerstvu zemědělství žádost o registraci.

Má zákazník záruku, že při nákupu biovýrobků kupuje skutečně kvalitní zboží?
Produkt nebo potravina může být označen BIO nebo EKO v případě, že kontrolní organizace u zemědělce nebo výrobce ověřila bezproblémovost v každé fázi produkce či zpracování. Na produkt nebo výrobek je poté vystaven certifikát o původu.

Udělená biocertifikace platí neomezeně dlouho, nebo se musí obnovovat?
Kontrolujeme minimálně jednou ročně. Zpravidla vykonáváme jednu řádnou kontrolu, v případě potřeby i další ohlášené nebo i neohlášené návštěvy.

Kolik zemědělců nebo výrobků certifikujete ročně?
Zájem se zvyšuje. Jenom naše organizace v loňském roce provedla kontrolu 1056 zemědělců (přitom o rok dříve to bylo 855) a dále 336 výrobců, distributorů, dovozců bioproduktů, biopotravin, výrobců osiv a krmiv (v roce 2007 jich bylo 266).
 
Biomléko i ve skle
Novinku pro vyznavače zdravého životního stylu připravila mlékárna Valašské Meziříčí. Biomléko Amálka pochází z vybraných biofarem ze Šumavy a z Vysočiny. Vrstva smetany v hrdle láhve svědčí o kvalitě a je důkazem tradičního zpracování. Mléko je ošetřeno pasterací a není homogenizováno, čímž jsou zachovány živé mléčné organismy. www.lacrumvm.cz

Foto: archiv redakce a M. Berky

Celý článek ve formátu pdf naleznete zde.


obsah čísla 65 ročník 2009





reklama




reklama
poslat e-mailem








ORBIS PICTUS



PORADNA







 
webdesign: Filip Pešek