Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Headers and client library minor version mismatch. Headers:100512 Library:30308 in /www/doc/www.sanquis.cz/www/config.php on line 8
SANQUIS - odborný a společenský časopis pro lékaře


reklama




naši partneři
 
reklama


SANQUIS PLUS - MEDICÍNA


SANQUIS PLUS - Beskydský Radhošť, fotografie Güntera Bartoše

Sousoší Cyrila a Metoděje stojí na samém vrcholu Radhoště, na místě bývalého kříže. Míří na jihovýchod, k bývalé Byzanci, odkud světci přinesli křesťanství na Moravu. Pár metrů od sousoší stojí kaple z roku 1898.
 
  

Poslední záblesky slunce osvětlují rohy Radegasta jak bodový reflektor. Socha z šedé žuly získává na démoničnosti. Svým studeným zabarvením se vyděluje z pozadí načervenalého bukového listí, které jako by hořelo. Na Radhošti vstupujeme na nejistou půdu mýtů, pověstí, spekulací a interpretací.
 
Obě sochy, postavené v roce 1931, jsou dílem Čechoameričana a frenštátského rodáka Albína Poláška.
 

V prosluněném nedělním odpoledni to na beskydských Pustevnách docela žije. Turisté obléhají restaurace a bufety. Na hřebenu směrem na Radhošť je provoz jako na korze. Lanovka přiváží z údolí další a další návštěvníky. Pustevny se přitom jmenují po poustevnících, kteří zde vyhledávali samotu, klid a široký obzor k rozjímání. To už však dávno neplatí.
 
Z lanovky je vidět Frenštát i vápencový lom ve Štramberku.
 
Vizuální obžerství Jurkovičovy jídelny v Libušíně
Útulná Maměnka – secesní parafráze lidové kultury
 

Text a foro: Günter Bartoš




reklama




reklama
poslat e-mailem








ORBIS PICTUS



PORADNA







 
webdesign: Filip Pešek