reklama
Chvála domácího chleba |
Pavel Kočička |
SANQUIS č.74/2010, str. 78 |
|
zpět na výběr odborných článků |
Nejlepší chleba je z domácí pece nebo pekárny. O tom není pochyb. A samotný proces pečení? Radost, kterou si budete přát často opakovat.
|
|
Co k tomu potřebujeme? Pro začátek stačí domácí pekárna, která se dá pořídit již za 1000 korun. I takto levné přístroje zvládnou celý výrobní postup, tedy hnětení těsta, kynutí a pečení. Dražší modely mají větší objem a více nastavitelných programů. Přístroje z nejvyšší cenové kategorie se potom mohou pochlubit automatickým vkládáním přimíchávaných surovin, které jinak musíte přisypávat v poslední fázi pečení ručně. Cena nejdražších pekáren se pohybuje kolem 4 tisíc korun – jde o plně automatické stroje, které udělají veškerou práci za vás.
Z čeho pečeme? Pro pekaře-začátečníka jsou pro výrobu chleba nejvhodnější připravené směsi mouky, které se dají koupit v běžném supermarketu. Kromě základní nabídky se směsi prodávají také v biokvalitě, aniž by cena byla příliš navýšena. Směs pak stačí do stroje nasypat a zvolit vhodný program. Pekárna chléb upeče bez potíží.
|
|
|
Jak pečovat o kvásek? Jisté umění a sklon k alchymii musíme prokázat, jestliže se rozhodneme vytvořit těsto sami. Když ve snaze upéct co nejlepší chleba vyzkoušíte většinu dostupných směsí, zjistíte, že chléb stále nemá tu správnou konzistenci. Ostatně jak by také mohl chléb vyrobený ze sušeného droždí soupeřit s chutným kváskovým? Těžko. Na pečení kvalitního chleba je potřeba právě kvásek. Ten si můžete vyrobit sami ze starého chleba a mouky, bezpečnější bude zakoupit ho v pekařství. O kvásek se musíte stále starat. V lednici sice vydrží až měsíc, ale je potřeba ho pravidelně přiživovat moukou a vodou a oddělovat část na pečení pro nový chleba. Výroba vlastního chleba od základu obnáší spoustu úsilí a času, výsledek však stojí za to.
|
|
|
Bible domácího pečení Mezi nejlepší knihy o domácím pečení na trhu patří Bible domácího pečení od Rose Levy Beranbaum, která popisuje nejen výrobu chleba, ale také dalšího pečiva. IKAR
|
|
|
Plavání kojenců? Ano, ale... Plavecké kluby nabízející plavání kojenců jsou dnes v každém větším městě. To je výborná zpráva. Tento pohyb napomáhá zdravému vývoji, přináší dětem spoustu pozitiv. Ale pozor – ne vždy, ne každému! Trpí-li dítě ekzémem či jinými formami kožních chorob, chlorovaná voda mu určitě nepomůže. Norská studie z roku 2008 uvádí, že děti ve věku šesti a více měsíců jsou při plavání v chlorované vodě více ohrožené dušností a sípáním, zvlášť když i jejich matky trpí alergiemi. Existují ovšem i další výzkumy, které tyto závěry nepotvrzují. Podle německé studie z roku 2008 děti, které plavaly již před rokem věku, trpěly později méně astmatem. Pro všechny případy je lepší zvolit bazén s jiným typem čištění než chlórem, například ionizací nebo UV zářením, jež podíl chlóru omezují.
|
|
|
Foto: Dreamstime, IKAR, archiv
Celý článek ve formátu pdf naleznete zde.
|
|
|
|
obsah čísla 74 |
|
ročník 2010 |
|
témata |
|
|