reklama
Biopotraviny do škol! |
Pavel Kočička |
SANQUIS č.69/2009, str. 98 |
|
zpět na výběr odborných článků |
Podle průzkumu v několika českých školách by osmdesát pět procent rodičů uvítalo, kdyby školní jídelna, kterou navštěvují jejich děti, vařila z biopotravin. Jsou také ochotni podílet se na případném zvýšení ceny obědů. Více než šedesáti procentům rodičů by nevadilo připlácet za obědy dokonce o 10 nebo více procent. Nová kampaň s názvem Koruna pro BIO do škol tyto preference rodičů podporuje. Firmy, které se do ní zapojí, odvádějí korunu z každého prodaného produktu. Vybrané peníze pak budou moci čerpat školy: například na uvedení biopotravin do školního bufetu a jídelny, na otevření informačního centra o zdravém stravování, na vzdělávací semináře, exkurze na ekologické farmy, pořádání „Bio dnů“ pro veřejnost nebo na spolupráci s místními biozemědělci. Partnerkou projektu se stala známá propagátorka biovýrobků Hanka Zemanová. „Jako matka si ještě více uvědomuji, jak důležitá je pro nás a naše děti zdravá příroda a z ní pocházející zdravé potraviny.“ Do projektu se zapojily například firmy Kostelecké uzeniny, supermarket Interspar se svou značkou Natur*pur, dále Country Life, Bio-nebio, Biopekárna Zemanka a další. www.miliondetem.cz
|
|
|
Chemie v zelenině a ovoci Organické a běžně vyráběné potraviny se výrazně neliší v nutričních hodnotách, ať jde o bílkoviny, vitaminy nebo minerály. Potvrzují se ale rozdíly v množství chemických látek, zejména dusičnanů a fosforečnanů, které vycházejí z rozdílného způsobu hnojení organických a konvenčních potravin. Tyto výsledky uveřejnili výzkumníci z London School of Hygiene & Tropical Medicine v odborném vědeckém časopise The American Journal of Clinical Nutrition. Vědci prozkoumali téměř 50 000 materiálů na téma bio a porovnávali právě nutriční hodnoty u konvenčních a organických produktů. Analogický český test provedl Ústav chemie a analýzy potravin Vysoké školy chemicko-technologické v Praze pro Mladou frontu DNES. Zkoumána byla přítomnost chemických látek v zelenině a ovoci dostupných v běžné síti supermarketů a v jejich organických variantách. Zatímco bioprodukty splňovaly přísné normy dusičnanů a jiných chemikálií pro kojence (a můžou být tudíž použity pro přípravu kojenecké stravy), ovoce a zelenina pěstované klasicky se kvůli chemickému složení neukázaly jako vhodné ani pro kojence, ani pro děti. Úhly pohledu na tuto problematiku se vskutku různí. Například komentátor odborného časopisu New Scientist Jim Giles považuje debatu o konvenčním a organickém pěstování za zbytečnou. „Spíše bychom si měli nadefinovat, co chceme od zemědělství, a k tomu směřovat. Pěstování plodin je pouze jeden z úkolů zemědělství, mezi další patří udržování biodiverzity, snižování znečištění řek a boj proti globálnímu oteplování.“
|
|
|
Biobrambory: dobrá chuť bez přidaných látek a s oceněním Biofarma Sasov sbírá za své biovýrobky jedno ocenění za druhým. Letos slavila úspěch s obyčejnými loupanými bramborami. „U našich loupaných brambor víte, že ze sáčku vybalíte opravdu jenom čerstvé brambory a nikoli přídatné látky pyrosiřičitany,“ říká Lucie Hejná z Biofarmy Sasov. Průmyslově vyráběné brambory jsou po oloupání chemicky ošetřeny, aby nezešedly. V Sasově naopak brambory neošetřují, ochraňují je vakuovým balením. Brambory pak sice mají kratší trvanlivost, ale neobsahují žádné uměle přidané látky. „Zatímco u běžně pěstovaných brambor dochází až k deseti chemickým zásahům v průběhu pěstování, u nás nic takového nepoužíváme.“ Své výrobky biofarma dodává dokonce už i do školních jídelen. „Většinou naše brambory vyzkoušejí, a protože jsou spokojeni, ve spolupráci pokračují.“ Biobrambory jsou přirozeně dražší, protože bez chemie jsou výnosy téměř poloviční, ale za chuť a zdraví to stojí. „Pro nastávající sezonu se chystáme připravit co nejpřijatelnější cenu a nabídnout tak naši úrodu co nejvíce lidem.“ www.biofarma.cz
|
|
|
|
|
|
obsah čísla 69 |
|
ročník 2009 |
|
témata |
|
|