Všeho moc může škodit - i brambor
 
SANQUIS č.103/2016, str. 5

Brambory coby základní  až většinová součást jídelníčku mohou zvýšit riziko cukrovky v těhotenství. To tvrdí američtí vědci a upozorňují,  že škrob obsažený v bramborách může odstartovat rychlý vzestup hladiny krevního cukru. Jejich studie publikovaná v British Journal of Midwifery (BJM) sledovala více než 21000 těhotenství s tímto problémem. Gestacionální cukrovka obvykle odezní po porodu, ale může někdy způsobit dlouhodobé zdravotní problémy pro matku i pro dítě. Právě tato studie se snaží vysvětlit, proč jsou některé ženy náchylnější. A co jim doporučují jako prevenci? Stravu vyváženou a aktivní způsob života.

British Journal of Midwifery
Zdroj: www.eurekalert.org

Brambory coby základní  až většinová součást jídelníčku mohou zvýšit riziko cukrovky v těhotenství. To tvrdí američtí vědci a upozorňují,  že škrob obsažený v bramborách může odstartovat rychlý vzestup hladiny krevního cukru. Jejich studie publikovaná v British Journal of Midwifery (BJM) zaznamenala více než 21000 těhotenství s tímto problémem. Gestacionální cukrovka obvykle odezní po porodu, ale může způsobit dlouhodobé zdravotní problémy pro matku i pro dítě. Právě tato studie se snaží vysvětlit, proč jsou některé ženy náchylnější.
Studie z BJM spojila vysokou konzumaci brambor s vysokým rizikem cukrovky a vědci, kteří se na ní podíleli, tvrdí, že ani občasná záměna bramborové přílohy za jinou zeleninu by neměla ovlivnit konečný výsledek.               

Gestacionální cukrovka je nebezpečná
Dietologové se shodují, že jídlo bohaté na škrob, například právě brambory, by měly tvořit jednu třetinu naší stravy. Na druhou stranu je dokázáno, že jídlo obsahující karbohydráty ovlivňuje hladinu krevního cukru. Některé z nich, ty s vysokým glykemickým indexem, dokonce rychle uvolňují cukr do krevního řečiště, zatímco jiné, s nižším indexem, jej uvolňují pomaleji. Americký výzkum naznačuje, že právě jídlo s nízkým glykemickým indexem by mohlo pomoci kontrolovat diabetes. Těhotenství je pro tělo velmi náročné, a proto některé ženy mohou začít trpět cukrovkou. Gestacionální cukrovka obvykle odezní po porodu, ale může způsobit dlouhodobé zdravotní problémy pro matku i pro dítě.
Americká studie se snaží vysvětlit, proč jsou některé ženy k cukrovce náchylnější. Sledovala tedy více než 21 000 těhotných a zároveň i zdravotní sestry, které  čekaly dítě mezi lety 1991 a 2001 a které předtím neměly žádné chronické choroby. Za deset let bylo mezi 21 693 případy těhotenství nalezeno 854, které byly ovlivněny cukrovkou. Vědci pak vzali v potaz i další rizika způsobující cukrovku těhotných: věk, rodinnou anamnézu, celkovou dietu, fyzickou aktivitu a obezitu a znovu svá sledování s nasbíranýmá informacemi konfrontovali. Zjistili pak, že u matek, které jedly 100 gramů vařených nebo pečených brambor za týden, se risk cukrovky zvýšil o 27%. U těch, které konzumovaly více než pět porcí brambor týdně, se riziko zvýšilo až o 50%. Z toho vědci usuzují, že kdyby se dávka brambor dvakrát týdně obměnila na zeleninu nebo celozrnnou stravu, riziko pozdějšího vzniku cukrovky by se zmenšilo o 9 - 12%.
Cuilin Zhang, vedoucí projektu z National Institutes of Health v Marylandu, řekla, že výsledky studie považuje za průlomové: „Gestacionární diabetes může způsobit preeklampsii nebo hypertenzi během těhotenství. To poté může nepříznivě ovlivnit plod a pokud je matka těmto vlivům vystavena po delší dobu, vystavuje  se riziku, že se u ní později objeví cukrovka 2. typu.“

Sázka na vyváženou stravu
Proti tvrzení Cuilin Zhang a jejích kolegů se postavili britští vědci, kteří se domnívají, že není nutné hned varovat před stravou bohatou na brambory. „Tato studie nijak nedokazuje, že zvýšená konzumace brambor před těhotenstvím podporuje vznik gestacionální cukrovky, ale je pravda, že vyzdvihuje případné propojení mezi těmito dvěma faktory. Nicméně je potřeba pokračovat ve výzkumu, než budeme moci dospět k zásadnímu závěru. To, co víme, je, že ženy mohou snížit riziko gestacionární cukrovky zdravou a vyváženou stravou a aktivním způsobem života, “ říká například doktorka Emily Burnsová. Vedoucí odboru pro výživu z Public Health England je přesvědčena, že není možné ukázat příčiny a dopady pouze na základu této jediné studie. „Současné výsledky naznačují, že abychom si udrželi zdravý trávicí trakt, musíme konzumovat potraviny bohaté na škrob, stejně jako ovoce a zeleninu. Naše doporučení tedy zůstává stejné: základ potravy si vytvořte ze škrobových plodin, včetně brambor ve slupce, a kde je to možné, vyberte si celozrnné odrůdy.“
Co je gestacionární diabetes
Jde o chronickou chorobu, která způsobuje vysoký krevní cukr a která ovlivní asi tři ze sta těhotenství. Dá se zvládat dietami a cvičením, ale některé ženy potřebují stálou medikaci pro udržení hladiny cukruv krvi. Při neléčení může způsobit předčasný porod nebo potrat.



obsah čísla 103 ročník 2016





poslat e-mailem



SANQUIS PLUS




GALERIE SANQUIS




ORBIS PICTUS



PORADNA